Zbojská uzavrú tento mesiac, presný dátum nie je istý

01.08.2014 17:23
1. august 2014 | 
 

Horský priechod Zbojská bude mať obchádzkovú trasu cez Plačkovú dolinu, začiatok jej realizácie by mal odštartovať už tento mesiac.

Uzávera horského priechodu Zbojská bola naplánovaná na 10. augusta, tento termín však nieje fixný, keďže situáciu skomplikovala veterná smršť, ktorá zasiahla nedávno celý okres. Taktiež bolo potrebné prerobiť projektovú dokumentáciu, nakoľko obchádzková trasa bude viesť cez lesnú cestu a bolo potrebné to prerokovať s Lesmi slovenskej republiky,” priebežne informala Echoviny.sk hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová.

O presnom dátumu uzávierky a bližších podrobnostiach vás budeme informovať v najbližších dňoch na portáli Echoviny.sk.

zvojska31Situáciu skomplikoval vietor

Silný vietor počas veternej smršti, ktorá zasiahla okres v máji tohto roka, spôsobil pád cca 200 stromov na ceste v horskom priechode Zbojská, cesta bola uzavretá a bol potrebný zásah hasičov a ťažkej techniky.

Situáciu vyrieši obchádzková trasa

Primátor Tisovca Peter Mináč odmietol podpísať uzávierku cesty cez Zbojská. Nakoniec Slovenská správa ciest súhlasilas vybudovaním dočasnej obchádzky cez Plačkovú dolinu.

Mesto Tisovec ako príslušný stavebný úrad odmietalo schváliť úplnú uzávierku cesty I/72 už od novembra. Slovenská správa ciest (SSC) ju začala požadovať po tom, čo počas prác došlo k zosuvu pôdy. Obchádzka mala viesť cez Červenú Skalu, resp. Sihlu a Čierny Balog.

Primátor Tisovca označil takéto veľké obchádzky za likvidačné pre malých podnikateľov z regiónu a takéto riešenie odmietal. Zároveň navrhoval kompromisné riešenie, ktorým je vybudovanie obchádzkovej trasy cez dolinu medzi lokalitou Pod Dielom a Pohronskou Polhorou, známu ako Plačková dolina.

obchadzka-300x213

Trasa cez Plačkovu dolinu

V súčasnosti dolinou vedie lesná cesta, ktorú si mesto Tisovec spolu s obcami Michalová a Pohr. Polhora prenajali za symbolické 1 euro od Lesov SR na obdobie počas rekonštrukcie cesty. „Ministerstvo dopravy a investor rešpektovali náš názor, na ktorom sme trvali od začiatku. Pri prvom závale skál sme odporúčali, aby bola uskutočnená rekonštrukcia lesnej cesty. Chceme sa poďakovať, že uznali naše argumenty, že je to pre rozvoj regiónu,“ informoval Echoviny.sk Peter Mináč.

6-kilometrová obchádzková trasa Plačkovou dolinou ráta s rekonštrukciou lesnej cesty, spevnením krajníc a vybudovaním zvodidiel. Zrekonštruovať by ju mali v apríli, následne by mali uzavrieť cestu I/72 a vozidlá do 10 metrov presmerovať na obchádzkovú trasu. Využívať by sa mala do konca októbra.

Z obchádzkovej trasy bude cyklotrasa

Tisovský primátor dodáva, že aj po rekonštrukcii sa obchádzková trasa využije: „Je to na prospech regiónu, cesta bude potrebná aj pre cestovný ruch. Zvlášť po dobudovaní štátnej cesty, keď vznikne nehoda, bude možné zabezpečovať obchádzkovú trasu,“ povedal Mináč. Dodal, že cesta sa bude môcť využívať aj ako cyklotrasa.

 

Zdroj: https://www.echoviny.sk/