Európsky trh lokálnych produktov v Le Puy en Velay (Francúzsko)
SPRÁVA
z 1. Európskeho trhu lokálnych produktov v Le Puy en Velay (Francúzsko)
Zúčastnení: Katarína MEŠKOVÁ
Beata VETRÁKOVÁ
Janka RONČÁKOVÁ
Irena MILECOVÁ
Alena ROSIAROVÁ
Termín: 8.÷ 14.5.2012
Priebeh akcie:
8.÷9.5.2012 utorok, streda
· doprava autobusom zabezpečovaná zo Zvolena v utorok o 1200 hod.
· príchod do Le Puy en Velay v stredu cca o 1200 hod.
· ubytovanie, uskladnenie zásob
· 1830 hod. registrácia účastníkov, otvorenie, úvod do 3 dňového programu
· 2100 hod. pracovné stretnutie skupiny Slovenska (rozdeľovanie do jednotlivých skupín podľa obsahu programu)
10.5.2012 štvrtok
· 800 hod. odchod autobusom zástupcov nášho Partnerstva MPČH na prehliadku so skupinou č.1
· prehliadka „LE MEZENC“ obývaná hora vďaka turizmu, lokalita vo výške cca 1300 m nad morom. Lokálne produkty (tzv.červené plody - jahody, ríbezle, višne, maliny ap., chov hovädzieho dobytka, múzeum hov.dobytka, spoločný projekt miestnych farmárov – priamy predaj turistom
· 1800 hod. oficiálna recepcia na mestskom výbore v Haute-Loire
· 1900 hod. prezentácia každej krajiny
· 2000 hod. bufet s regionálnymi produktmi, diskusia
11.5.2012 piatok
· 800 hod. odchod autobusom zástupcov nášho Partnerstva MPČH na prehliadku so skupinou č.1 a 5
· skupina č.1 – prehliadka firmy Monts du Velay, produkujúcej červené plody a jej umiestnenie na zahraničných trhoch.
· skupina č.5 – prezentácia priameho predaja pre miestne stravovanie, formou vlastného predajného miesta
· 1200 hod. stretnutie všetkých skupín na spoločnom obede formou bufetových stolov z miestnych produktov v Ferme de Lavée.
· 1400 hod. spoločné pracovné stretnutie účastníkov, prednášky a diskusie na témy: obmedzenia a silné stránky miestnych distribučných sietí, miestna značka, európska legislatíva ap.
· 1700 hod. návrat do Le Puy en Velay, návšteva trhu a inštalácia stánkov
· 2030 hod. večera v miestnych reštauráciách
12.5.2012 sobota
· príchod na výstavisko o 700 hod.
· príprava a prezentácia vlastných regionálnych produktov. Za Partnerstva MPČH – bryndzové nátierky (cesnaková, cibuľová), nátierka z bravčovej masti, výrobky z ovčieho syra, ochutnávka slovenského alkoholu, medovníky, prezentácia paličkovanej čipky. Za Slovensko – kúpeľné oblátky, med a výrobky z neho, slovenské víno, kysnuté koláče, pirohy s džemom, lokše, maľovanie kraslíc, keramika. Prezentácia doplnená spevom slovenských piesní.
· 1800 hod. slávnostná recepcia pripravená s produktov účastníkov trhu.
· 2000 hod. spoločné posedenie slovenskej skupiny na ubytovni so zhodnotením prezentácie Slovenska.
13.5.2012 nedeľa, pondelok
· 800 hod. (nedeľa) odchod z Le Puy en Velay na Slovensko
· 530 hod. (pondelok) príchod do Zvolena
Postrehy:
· Organizácia zo strany Francúzka nebola zvládnutá, nebolo dostatočne zabezpečené stravovanie a príprava trhu nedostatočná. Poskytnutý priestor na trhu bol úplne nevyhovujúci na celkový počet účastníkov zo Slovenska. Dodatočne sa podarilo vybaviť zámenu miesta s väčšou rozlohou, ktorá poskytla aspoň čiastočne uspokojiť naše potreby na priestor.
· Organizácia tejto exkurzie zo strany BBSK bola zvládnutá, ale musíme pripomenúť, že zabezpečenosť ubytovania v seminári bola pod úroveň. Cena za ubytovanie bola porovnateľná s inými hotelmi v blízkosti, ale žiaľ kvalita ďaleko zaostávala.
· Zaraďovanie účastníkov exkurzie do jednotlivých skupín s pridelenými prehliadkami bolo neorganizované a bola veľmi malá ochota rešpektovať naše požiadavky.
Návrh na zlepšenie:
· Zabezpečovať ubytovanie nie len podľa ceny, ale predovšetkým zhodnotiť aj ponúkanú kvalitu.
· Pred účasťou na takejto rozsiahlej akcii dopredu preveriť všetky možnosti daného regiónu.
Správa Francúzsko.pdf (684,8 kB)