Turisti pod strechou

01.12.2016 07:01

 

026 stav k 328.11.2016V roku 2016 turistický oddiel KOS Rimavská dolina odkúpil od mesta Tisovec schátralú budovu bývalého skladu v areáli Šťavice so zámerom ju opraviť a zrekonštruovať, aby už nekazila dojem v areáli a aby sa mohla aj nejako využívať.

Napríklad ako klub, tzv „Sklad“ turistov, ako sme si budovu nazvali, pre členov KST TO KOS, ale i pri poriadaní rôznych športových, kultúrnych, či spoločenských podujatí. So základným vybavením môže slúžiť turistom ako útočisko pri usporadúvaní našich klubových akcií, ale aj turistom z iných klubov a regiónov. Svojim vzhľadom po rekonštrukcii zapadne do prostredia areálu, ktorého revitalizácia mestom Tisovec sa začala a bude pokračovať aj v ďalšom období.

Po uskutočnených brigádach na likvidácii pôvodnej zničenej strešnej krytiny, krovu a stropu, zostali z budovy len holé múry. V prvej etape bol náš zámer realizovaný vďaka grantovému programu „Naštartujme s Partnerstvom Muránska planina – Čierny Hron“, spolufinancovaný z Partnerstva Muránska Planina – Čierny Hron. Projekt nášho oddielu „Turisti pod strechou“ získal medzi konkurenciou rôznych iných projektov v hodnotení výberovej komisie Partnerstva najviac bodov a tým aj podporu v sume 600,00 €. V rámci tohto projektu sa podarilo  budovu zastrešiť, postaviť komín a zhotoviť strop. V nasledujúcej etape sa budú realizovať ďalšie stavebné úpravy a to rekonštrukcia miestnosti, podkrovia a výstavba verandy. 
Projekt sa podarilo realizovať a zastrešiť predovšetkým vďaka finančnej podpore Partnerstva Muránska Planina – Čierny Hron a aktivite a práci ochotných členov turistického oddileu KOS Rimavská dolina. Veľkou pomocou nám boli hlavní sponzori materiálu. Predovšetkým fima Mestské lesy Tisovec, s.r.o., a Komínové centrum - Nitra.
Za spoluprácu a pomoc ďakujeme ďalším sponzorom: Grigorij Šamin – Bau trade Hnúšťa, Roman Petróczy, JUDr. Mário Keleti, reštaurácia Kôlnička. Za doposiaľ vykonané práce počas brigád, ktorých sa doteraz uskutočnilo 40, patrí vďaka každému zo zúčastnených.
Výsledkom úsilia všetkých zainteresovaných sme prispeli k zatraktívneniu nielen areálu Šťavice a okolia Tisovca, ale taktiež k spríjemneniu oddychu širokej verejnosti v jednom z kútov Národného parku Muránska planina. 

Róbert Buchta a Dušan Kojnok, KST TO KOS Rimavská dolina

 

Fotogaléria: TU