Triptych o túžbe - Tisovec

23.08.2011 06:30

 

Tisovské ochotnícke divadlo prežíva v súčasnosti nebývalý rozmach. Tri – štyri premiéry do roka, vynikajúca divácka odozva a úspechy na celoštátnych festivaloch – to všetko svedčí o tom, že Tisovec sa v poslednom desaťročí opäť zaradil medzi bašty ochotníckeho divadla na Slovensku.
V tomto roku najväčšie úspechy dosahuje Studio poetica Tisovec, ktoré vzniklo v r.2010 ako odnož Divadelného súboru Daxner na realizáciu komornejších projektov.

V tejto sezóne súbor pod vedením Jaroslava Lacka pripravil vlastnú originálnu dramatizáciu troch klasických diel, ktorú uvádza pod názvomTriptych o túžbe. Sú to tri monodrámy troch herečiek na motívy troch diel slovenskej a svetovej klasiky:

  1. František Švantner: Nevesta hôľ (Zuna) – účinkuje Mariana Perenčajová
  2. Federico Garcia Lorca: Plánka – účinkuje Martina Vlčeková
  3. Emile Zola: Nana – účinkuje Jitka Mertinyaková  

Jednotlivé monodrámy sú prepojené scénograficky a spoločným prológom a epilógom. Spoločným leitmotívom inscenácie je túžba – túžba po šťastí, láske, po slobode, túžba po dieťati i po sláve...

Po nebývale vrúcnom diváckom prijatí všade tam, kde inscenáciu hráme, súbor získal s ňou niekoľko významných ocenení – víťazstvo na celoštátnej prehliadke hier s dedinskou tematikou v Trebišove 2011, 1.miesto na krajskej prehliadke ochotníckeho divadla v Revúcej, individuálne ocenenia na celoštátnych prehliadkach v Novom Meste n.Váhom a v Tlmačoch, a napokon postup na vrcholnú prehliadku ochotníckeho divadla a najstarší európsky festival amatérskeho divadla Scénickú žatvu v Martine.

Preto verím, že tisovskí priaznivci ochotníckeho divadla si nenechajú ujsť príležitosť vidieťTriptych o túžbe v repríze v pondelok 29.8.2011 o 18:00 v MsKS Tisovec. Vstupné je 2 €.

J.Lacko