Muráň v dejinách / Muránske hradné hry 2014

05.06.2014 14:02

Počas dní 30. - 31.5.2014 sa  konal jedenásty ročník Muránskych hradných hier.  

Súčasťou 11. ročníka bolo zrealizovaných aj niekoľko ´dalších významných sprievodných podujatí:

Ako súčasť podujatia sa uskutočnil informačný workshop na tému: „Muráň v dejinách - kultúrne dejiny a história obce a hradu Muráň“ zameraný na históriu a jej využitie v rozvoji cestovného ruchu, ktorý sa konal 30.5.2014.

Spojený bol aj so Slávnostným otvorením Múzea Muráň

Informačný workshop bol určený pre zástupcov organizácií, obyvateľov mikroregiónu a návštevníkov zaujímajúcich sa o históriu regiónu, subjekty poskytujúce služby cestovného ruchu a pre ďalšiu širokú verejnosť.  

Workshop bol realizovaný v konferenčných priestoroch Správy Národného parku Muránska planina v Muráni.

·         V rámci workshopu boli zrealizované prezentácie:

o   „Projekt Klaster Huculská magistrála – projekt na podporu rozvoja cestovného ruchu

o   „Muráň v dejinách - história hradu“ -  Ing. Pavol Hlodák, spisovateľ a historik

o   Slávnostné otvorenie Múzea Muráň - Ing Roman Goldschmidt, starosta obce Muráň

o   História obce a Múzeum Muráň - Peter Glocko, spisovateľ

o   prezentácia historických dokumentov, literatúry, tradičnej kultúry a tradičných produktov v Múzeu Muráň,

o   trvanie workshopu: od 15:00 hod do 17:00 hod.

o   súčasťou workshopu bola aj vernisáž Fotografií z prírody fotografa Maroša Detka

o   workshop moderoval Peter Glocko

Počet evidovaných účastníkov: 42

 

V obci Muráň slávnostne otvorili obecné múzeum. Nachádza sa na fare. Ako pre TASR povedal starosta obce Roman Goldschmidt, budovu Rímskokatolíckej fary ako národnú kultúrnu pamiatku obnovili už koncom roka 2011, potrebovali však čas a ďalšie peniaze na jej zariadenie. Otvorenie múzea je súčasťou družobných dní s mestom Fryšták v Českej republike.

Rímskokatolícka fara je barokovo-klasicistickou budovou z roku 1701 s manzardovou strechou. Nachádza sa v centre obce. Dejiny cirkvi pre nedostatok archívneho materiálu sú známe od roku 1759, keď bol Muráň až do roku 1792 filiálkou Muránskej Dlhej Lúky a nemal dovtedy vlastného farára. Sú úzko spojené s dramatickými historickými udalosťami, ktoré súviseli predovšetkým s významom hradu. Múzeum na fare otvorili spolu s autorskou výstavou regionálneho fotografa Maroša Detka. "Je to pre mňa veľká česť. Táto budova mi poskytuje vynikajúce priestory. Venujem sa predovšetkým fotografovaniu prírody, tak rastlín, ako aj živočíchov a na túto výstavu som vybral zábery z Muránskej planiny i Vysokých a Belianskych Tatier, Malej a Veľkej Fatry, ale aj z okolia Muráňa a Revúcej," povedal Detko.


V sobotu 31.5.2014 sa na veľkej lúke pod Muránskym hradom už naplno rozbehli Muránske hradné hry, ktorý súčasťou bol aj prvý ročník varenia kotlíkových špecialít, návštevncí simohli pochutnať na guláši, gemerských guľkách a iných miestnych špecialitách. Mnohé atrakcie, zaujímavé predstavenia a hry pre najmenších zaplnili bohato celý deň.

Súčasťou bol aj prezentačný stánok územia Muránska planina - Čierny Hron