Európsky strom roka

10.02.2011 10:28


 

Oddnes  až  do 7. marca 2011 môžete na webových stránkach https://www.treeoftheyear.org/ hlasovať pre jedného z finalistov medzinárodnej ankety Európsky strom roka, ktorého prvý ročník vyhlasuje česká Nadace Partnerství v spolupráci s Nadáciou Ekopolis.

Anketa je vyhlásená v spolupráci so Štátnym fondom životného prostredia Českej republiky a Ministerstvom životného prostredia Českej republiky. V ankete súťažia  stromy z piatich štátov. Víťazný strom bude ocenený v priebehu medzinárodného fóra Green Week v Bruseliy.

Konkurencia v celoeurópskej ankete je naozaj silná. Sú do nej zapojené  stromy, ktoré zvíťazili v národných anketách jednotlivých štátov. O sympatie hlasujúcich sa uchádzajú platany z Bulharska a Maďarska, duby z Českej republiky a Slovenska a pamätná lipa z Rumunska. Všetky prihlásené stromy sú zaujímavé nielen svojim vzhľadom a vekom, ale hlavne svojou históriou či povesťou, ktorá sa k nim viaže

Cieľom Európskeho stromu roka je priblížiť tému stromov širokej európskej verejnosti. 

Európsky strom roka nadväzuje na tradičnú anketu Strom roka, ktorú v Českej republike organizuje Nadace Partnerství a na Slovensku Nadácia Ekopolis.  Účasť v ankete Európsky strom roka v roku 2012 už prisľúbili aj ďalšie krajiny, medzi nimi napríklad Francúzsko, Írsko, Poľsko.

 

Viac informácií v slovenčine a hlasovanie TU


 Zdroj: Ekopolis